CiD: Pokażmy wady JOW!

dodano 2015-06-10 09:54 w kategorii: Kraj

Lewica apeluje do Państwowej Komisji Wyborczej o kampanię informacyjną, która uświadomi Polakom skutki wprowadzenia okręgów jednomandatowych. Chcemy pokazania wad tego systemu dla demokracji. Miliony głosów obywateli w wyborach do Sejmu trafią do kosza – mówi Tomasz Kalita, szef Centrum im. Daszyńskiego, eseldowskiego think thanku.

Oto treść listy, który do PKW skierowało Centrum im. Ignacego Daszyńskiego:

Centrum im. Ignacego Daszyńskiego Warszawa, 28 maja 2015 r.
Al. Ujazdowskie 20 lok.6, Warszawa 00-478

Szanowny Pan
Wojciech Hermeliński
Przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej

Apel

W dniu 21 maja 2015 r. Senat Rzeczypospolitej Polskiej wyraził zgodę na zarządzenie przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej ogólnokrajowego referendum, które będzie dotyczyło trzech kwestii. Pierwsza z nich dotyczy kształtu polskiego systemu wyborczego. Treść pytania brzmi następująco: „Czy jest Pani/Pan za wprowadzeniem jednomandatowych okręgów wyborczych w wyborach do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej". Referendum odbędzie się w dniu 6 września 2015 roku.

W związku z tym apelujemy o niezwłoczne rozpoczęcie przez Państwową Komisję Wyborczą, w oparciu o art. 160 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. Kodeks wyborczy, kampanii informacyjnej na temat obecnego systemu wyborczego oraz możliwych skutków oraz potencjalnych skutków jego zmiany. W oparciu art. 160 ust. § 3 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. Kodeks wyborczy deklarujemy, jako Centrum im. Ignacego Daszyńskiego gotowość uczestnictwa w takiej kampanii informacyjnej.