Domagamy się zerwania z aborcyjną hipokryzją!

dodano 2016-07-06 12:55 w kategorii: Akcje

Tak jak przewidywaliśmy, we wtorek 5 lipca 2016 r. do Sejmu trafił obywatelski projekt ustawy, który zakłada całkowity zakaz aborcji. Projekt autorstwa Instytutu Ordo Iuris przewiduje, że trzy dziś dopuszczalne przez prawo przyczyny przerwania ciąży: gdy ciąża jest zagrożeniem dla zdrowia kobiety, gdy jest wynikiem gwałtu lub gdy badania wykazują ciężkie i nieodwracalne uszkodzenia płodu byłyby zakazane i zagrożone karą więzienia - od trzech miesięcy do pięciu lat.

Inicjatywa wprowadzenia w Polsce całkowitego zakazu aborcji zyskała już oficjalne poparcie Episkopatu Polski, a także premier Beaty Szydło.

Sojusz Lewicy Demokratycznej stoi na stanowisku, że to obywatelki i obywatele powinni w referendum zadecydować, jak sprawa aborcji ma być w Polsce uregulowana. Złożenie u Marszałka Sejmu podpisów pod ustawą zakazującą przerywania ciąży w Polsce zwiększa naszą determinację w doprowadzeniu do ogólnokrajowego referendum w sprawie dopuszczalności przerywania ciąży. Do dziś zebraliśmy 120 000 podpisów.

Domagamy się zerwania z aborcyjną hipokryzją i przyznania wszystkim polskim kobietom prawa do przerywania ciąży. Jeśli taki zabieg jest sprzeczny z sumieniem danej kobiety, nie musi się ona na niego decydować. W demokratycznym państwie prawnym nikt nie może rozstrzygać o sumieniu innej osoby.

Domagamy się liberalizacji obowiązującej w Polsce ustawy antyaborcyjnej oraz zapewnienia powszechnego dostępu do refundowanych środków antykoncepcyjnych. Żądamy oddania kobietom możliwości podejmowania decyzji o tym, czy, ile i kiedy chcą mieć dzieci.

Pomóż nam zebrać wymagane pół miliona podpisów, aby uchronić Polki przed niehumanitarnymi przepisami!

Pobierz formularz ze strony ReferendumAborcyjnepoproś znajomych i znajome o podpisanie się i prześlij wypełnione karty na adres SLD: ul. Złota 9 lok. 4; 00-019 Warszawa lub zanieś do najbliższej siedziby SLD w Twojej miejscowości. Adresy siedzib znajdziesz na stronach wojewódzkich tutaj.